dimecres, 15 de gener del 2014

Aprenentatge amb ordinador. 4 metàfores

Segur que més d'una vegada us heu preguntat les diverses formes que treballen els infants amb els ordinadors a les escoles. Doncs avui farem un repàs de 4 mètodes. Aquí se'ls hi diu les 4 metàfores, ja que cada una té una forma diferent a les altres de treballar. 

La primera a mencionar és la metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor. En aquesta és el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge on l'ordinador és qui tutoritza el procés d'aprenentatge per l'estudiant.  Aquest tutorial segueix una pauta:

Iniciació (docent) - resposta (alumne) - avaluació (professor)
     (ordinador)       -       (Alumne)          -       (Ordinador)

En aquests programes és l'alumne qui decideix quin nivell és l'adequat per ell i afer les activitats pertinents, no és l'ordinador qui ho decideix.

La segona és la metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne: visió del fet educatiu centrat en l'alumne. Ell és qui controla  la màquina. Ell dona instruccions a l''ordinador per indicar-li les tasques que ha de fer, aquest és un procés de descoberta seguint un procés reflexiu i actiu. 

El mestre en aquesta metàfora que s'ha relegat a un segon pla., de recolzament de l'aprenentatge. Ha de seguir el treball del nen i qüestionar preguntes de reflexió per al nen.

La tercera trobem la metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador. Evolució del sistema tutorial. Permeten un aprenentatge per descoberta de forma acotada, ja que els sistemes són tancats en el que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. La llibertat de l'usuari és limitat.

Finalment tenim la metàfora de la caixa d'eines. L'ordinador com a eina. De ben petits els infants han de treballar amb aquestes eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació.  Facilita una mediació entre el món físic, nosaltres i la realitat. No substitueixen l'experiència directa però la complementen.

Aquesta informació ha sigut extreta de:
 http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/12/conceptualitzacio-de-la-naturalesa-de_3920.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada